Avainsana: Fennovoima (Page 1 of 2)

Vihreä voitto kaupunginvaltuuston kokouksessa: Helsinki haluaa irtautua Fennovoiman-Rosatomin ydinvoimalahankkeesta

Helsinki käynnistää toimet irtautuakseen Fennovoiman ja Rosatomin riskialttiista ydinvoimalahankkeesta. Vihreiden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Emma Karin esitys voitti hetkiä sitten kaupunginvaltuuston tiukan äänestyksen luvuin 39-37.

Kari esitti, että Helsinki käynnistää omistajaohjaustoimet kutsumalla ylimääräisen yhtiökokouksen Vantaan Energian irroittaumiseksi Fennovoiman ydinvoimahankkeesta. Helsinki on mukana Rosatomin ydinvoimalahankkeessa osittain omistamansa Vantaan energian kautta.

– Päätös kertoo siitä, että Helsingissä halutaan katso eteenpäin ja tehdä tulevaisuuden ratkaisuja. Fennovoiman tilanteesta kertoo paljon se, että valtuuston keskustelussa yksikään kaupunginvaltuutettu ei halunnut hanketta puolustaa. Fennovoimaan sisältyy niin paljon riskejä, että jopa ydinvoimaan muuten myönteisesti suhtautuvat kritisoivat hanketta, Emma Kari sanoo.

– Osakas toisensa jälkeen on irtautunut Fennovoimasta nimenomaan taloudellisten riskien vuoksi. Ydinvoimahankkeissa budjettien ja aikataulun pettämisestä ja hintojen kohoamisesta on tullut enemmän sääntö kuin poikkeus. On todennäköistä, ettei Fennovoiman tarjoama sähkö tule ydinvoimalan valmistuttua olemaan kilpailukykyistä. On kyseenalaista, onko koko hanke ensinkään omistajilleen taloudellisesti kannattava, Kari sanoo.

Kesko-konserniin kuuluva Kestra Oy sai välimiesoikeudelta tammikuussa päätöksen, että se voi irtautua ydinvoimalahankkeesta. Tämä saattaa avata myös muille hankkeen osakkaille mahdollisuuden jättäytyä pois. Keskon poisjäänti voi tarkoittaa taloudellisten lisävastuiden lankeamista jäljelle jääville omistajille. Näyttää epätodennäköiseltä, että Fennovoima löytäisi näille osakkeille muita ostajia. Vantaan energia on suurin kuntataustainen Fennovoiman omistaja, Helsinki puolestaan omistaa 40 prosenttia Vantaan energiasta.

– Viimeisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa tehty päätös on upea lopetus valtuustokaudelle, jolla monet Vihreille tärkeät tavoitteet ovat edenneet harppauksin. Seuraavaksi Helsingin on satsattava tulevaisuuden energiavaihtoehtoihin: uusiutuvan energian tuotantoon, älykkäisiin sähköverkkoihin, energiatehokkuuteen ja muihin kestäviin vaihtoehtoihin. Se on ilmaston ja helsinkiläisten veronmaksajien etu, Kari sanoo.

Fennovoiman selvitys julkistettava välittömästi!

Aina kun luulen, että Fennovoiman ydinvoimafarssi on saavuttanut järjettömyyden huipentuman, ne menevät ja petraavat.

Kun eduskunnan edellyttämää kotimaista omistusosuutta ei saatu hankkeessa täyteen, Rosatom veti viime metreillä hatustaan Migrit Solarna Energija -nimisen “kroatialaisyhtiön”. Minä ja moni muu asiaa kaivellut esitti hyvin nopeasti kysymyksen siitä, mikä yhtiö tämä oikein on, ja onko kyseessä ainoastaan Rosatomin bulvaani.

No lopulta työ- ja elinkeinoministeriö pyysi lisäselvitystä Migritin taustoista ja Fennovoima jätti selvityksen ministeriöön tänään. Mutta tällä kertaa poliitikot, toimittajat tai kansalaisaktiivit eivät voi käydä läpi sitä, onko selvitys uskottava ja mitä se kertoo Migritin taustoista. Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole suostunut julkistamaan selvitystä ja Fennovoima on pyytänyt sen julistamista salaiseksi.

Siis eikö tämä ole Suomi? Meillä tällaiset asiakirjat ovat julkisia. Tätä ei voi hyväksyä. Se, että Fennovoima ja ministeriö eivät pidä hankkeeseen liittyvistä kriittisestä keskustelusta ei ole peruste salata keskeisiä asiakirjoja.

Lisäselvitys on tehtävä julkiseksi välittömästi!

Vihreiden Emma Kari: ”Helsingin on vihdoin irrottauduttava ydinvoimahankkeista”

Fennovoima on tällä viikolla jättänyt hakemuksen ydinvoimalan rakentamisluvasta työ- ja elinkeinoministeriöön. Vihreiden kansanedustaja Emma Karin mukaan hakemus osoittaa, että hankkeessa mukana olevien kuntien pitäisi viimeistään nyt irrottautua hankkeesta.

”Kokoomus ja sosialidemokraatit ovat kerta toisensa jälkeen runnoneet läpi helsinkiläisten rahojen sitomisen kannattamattomiin ydinvoimahankkeisiin. Sokea ydinvoimausko on tullut helsinkiläisille kalliiksi. Vihreät ovat toistuvasti tuoneet esiin ydinvoimahankkeisiin liittyviä riskejä. Näitä ei ole haluttu kuunnella”, Kari toteaa.

Viimeksi Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli Vihreiden ryhmäaloitetta Helsingin irrottautumiseksi Fennovoiman ydinvoimahankkeesta toukokuussa.

”Olkiluoto 3:n rakentaminen alkoi vuonna 2005 ja ydinvoimalan piti valmistua vuonna 2009. Ydinvoimalaa ei ole, eikä ole varmaa käynnistyykö se koskaan. Silti valtuuston enemmistö päätti kaksi vuotta sitten pistää 30 miljoonaa euroa lisää Olkiluoto 3:en. Tämän lisäksi valtuusto päätti lähteä mukaan myös Olkiluoto 4 suunnitteluun. Nyt tämäkin hanke on kaatunut. Tämä on järjetöntä sijoituspolitiikkaa.” Kari summaa.

Vihreät on vastustanut kaikkia sijoituksia ydinvoimaloihin ja vaatinut helsinkiläisten yhteisten rahojen sijoittamista uusiutuvaan energiaan.

”Fennovoima on osoittautumassa jopa molempia Olkiluodon ydinvoimalahankkeita huonommaksi. Silti Helsinki on tässäkin hankkeessa mukana osin omistamansa Vantaan Energian kautta. Fennovoiman farssia muistuttavassa rakentamislupaprosessissa kotimaiseksi omistajaksi väitetään Rosatomin kroatialaista bulvaaniyhtiötä. Nyt viimeisetkin mukana roikkuneet yksityiset sijoittavat ovat hylkäämässä hanketta”, Kari sanoo.

Kari vaatiikin Vantaan energiaa ja Helsingin energiayhtiötä irrottautumaan kaikista meneillään olevista ydinvoimahankkeista.

”Tehdyt virheet on pystyttävä myöntämään ja niistä on opittava. Ydinvoimaan sijoittaminen sitoo pääomia ja hidastaa uusiutuviin siirtymistä. Meneillään olevista ydinvoimahakkeista on irrottauduttava. Lisäksi on tehtävä periaatepäätös, ettei uusiin ydinvoimaloihin enää lähdetä mukaan. Helsingin on nyt vihdoin alettava uusiutuvan energian edelläkävijäksi”, Kari vaatii.

Lisätietoja:

Emma Kari, p. 044 300 6801

Migritin jäljet johtavat Venäjälle

Fennovoiman ydinvoimalan uuden ”kotimaisen” osakkaan taustat alkavat hahmottua. Ja yllättäen jäljet johtavat suoraan Venäjälle.

Myöntäessään luvan Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalalle, eduskunta asetti sen toteutumisehdoksi 60 prosentin kotimaisen omistuksen. Tätä ei ole saatu kasaan, koska hanke ei kannata. Nyt Fennovoima väittää ”kotimaisen” omistuksen toteutuvan yhtäkkiä kuvioihin ilmaantuneen pikkuiruisen kroatialaisen Migrit Solarna Energija -omistusten avulla. Migritillä ei ole juurikaan omaa pääomaa eikä omia työntekijöitä.

Migrit on osa Titan-ryhmää. Sillä on sama osoite, puhelin- ja faksinumero kuin kiinteistöyhtiö Titan Nekretninellä. Titanin taustalla on venäläinen kiinteistöyhtiö Inteco. Intecon puolestaan omisti aiemmin Jelena Baturina, Venäjän rikkain nainen ja Moskovan entisen pormestarin Juri Lužkovin vaimo.

Baturina myi Intecon vuonna 2011 venäläiselle miljardöörille Mikhail Shishkanoville ja Venäjän valtion omistamalle Sberbankille. Venäläinen Sberbank on keskeinen toimija Rosatomin voimalahankkeiden rahoituksen hoitamisessa.

Rosatom haluaa Fennovoiman ydinvoimalan toteutuvan hinnalla millä hyvänsä, koska se haluaa saada jalansijaa länsimaisilla ydinvoimamarkkinoilla. Pienen energiayhtiön käyttäminen bulvaanina on Rosatomille tässä farssissa pieni hinta ydinvoimalan rakentamisluvasta.

Nyt testataan Sipilän ja Rehnin rehtiys. Puhaltavatko he vihdoin pelin poikki? Vai saako tässä maassa tehdä ihan mitä vaan?

Fennovoiman ydinvoimalalta loppuu aika

Aika on ajanut ydinvoimasta ohi. Määräaika Venäjän valtionyhtiö Rosatomin ja Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisluvan hakemiselle umpeutuu viikon sisällä. Nyt tämä farssiksi muodostunut ydinvoimalahanke on kaatumassa.

Viime kaudella kokoomus sitoi koko vaikutusvaltansa Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalan eteenpäin viemiseen. Stubb oli valmis rikkomaan hallitusohjelmaa ja hajoittamaan hallituspohjan tämän takia. Lopulta järjetön energiapolitiikka pakotti Vihreät lähtemään hallituksesta.

Säilyttääkseen energiapolitiikkansa uskottavuuden rippeitä, hallitus asetti Rosatomin ydinvoimalan toteutumisehdoksi 60 prosentin kotimaisen omistuksen. Suomalaiset yritykset eivät halunneet sitoa rahojaan ydinvoimalaan ja siksi Suomen valtionyhtiö Fortum tarvittiin mukaan isolla omistusosuudella.

Venäjän valtionyhtiö Rosatom lupasi Fortumille merkittäviä omistuksia Venäjän vesivoimatuotannosta, jotta Fortum saatiin sitoutumaan huonoon ydinvoimahankkeeseen. Nyt tämä sopimus natisee ja Fortum on lyömässä jarruja osallistumiselleen Rosatomin ydinvoimalaan.

Koska kokoomus ja keskusta ovat jähmettäneet Suomen energiapolitiikan epävarmoilla ja järjettömän hintaisilla ydinvoimalahankkeilla, Suomi on jäänyt auttamatta jälkeen maailmalla etenevästä energiavallankumouksesta. Suomen talous maksaa tästä jälkeenjääneisyydestä kovaa hintaa. Olisimme voineet olla edelläkävijä, olisimme voineet luoda työpaikkoja ja markkinoita suomalaisille yrityksille.

Tässä testataan, onko hallitus valmis antamaan Suomeen rakennettavan ydinvoimalan enemmistöomistuksen Putinin alaisuuteen. Meillä on mahdollisuus liittyä energiavallankumoukseen. On aika tehdä tilaa uusiutuville!

Synkkä perjantai – Suomi sitoutui Rosatomiin

Eduskunnan enemmistö päätti tänään Rosatomin ja Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisesta Pyhäjoelle äänin 115-74. Ydinvoimalan rakentamisen veivät läpi kokoomuksen, sosialidemokraattien, keskustan ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien enemmistö.

Keväällä Ukrainan kriisin ollessa kiihkeimmillään kokoouksen kansanedustaja Ben Zyskowicz vertasi eduskunnan keskustelussa Vladimir Putinia Hitleriin. Kokoomuksessa Venäjän uhkaa on muutenkin Ukrainan kriisin myötä korostettu syynä liittyä Natoon.

Itse en pidä Putinia Hitlerinä, mutta haluaisin kuitenkin kysyä kokoomuksen, sosialidemokraattien, keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajilta, oliko nyt oikea aika syventää energiayhteistyötä Venäjän kanssa?

Rosatomin ydinvoimalat ovat osa Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomeen rakennettava ydinvoimala on Rosatomille tärkeä referenssi, joka parantaa sen asemaa länsimaisilla energiamarkkinoilla. Lisäksi eduskunnan puoltava päätös on Putinille merkittävä poliittinen voitto, joka todistaa, ettei sen toimilla Krimillä ja Itä-Ukrainassa ole mitään todellisia seurauksia.

Suomi lisää energiariippuvuuttaan Venäjästä kahdella tavalla: Kremlin suorassa valvonnassa oleva Rosatom päästetään merkittävään rooliin Suomen energiamarkkinoille ja Fortumin omistukset Venäjällä kasvavat.

Jotta ydinvoimalalle saatiin tänään eduskunnan hyväksyntä, hälytettiin viime metreillä apuun Suomen valtionyhtiö Fortum. Kolme päivää ennen eduskunnan äänestystä Fortum oli ilmoitti, että saattaa osallistua ydinvoimalan rakentamiseen 15 prosentin omistusosuudella. Näin saataisiin hankkeelle luvattu suomalainen omistusenemmistö.

Suomen valtionyhtiö pelastaa hanketta, joka tähän mennessäkin on huojunut pystyssä ainoastaan veronmaksajien, eli kunnallisten energialaitosten tuella. Vastineeksi Fortum saa oikeuksia Venäjän valtionyhtiö Gazpromin vesivoimaan Venäjällä. Osakkuus ydinvoimalaan myytiin Fortumille siis kytkykaupalla.

Rosatomin ydinvoimala tuo hyvin esiin sen, että todellinen ydinvoimakiihko elää Suomessa vahvana. Kokoomuksen energiapolitiikka ei perustu Suomen todelliseen energiatarpeeseen, ei järkevään talouspolitiikkaan, eikä isänmaallisuuteen. Se perustuu ydinvoimafanatiaan.

Rosatomin ja Fennovoiman ydinvoimala on kaikin mahdollisin mittarein huonoin mahdollinen ydinvoimalahanke, joka lisää riippuvuuttamme Venäjästä. Kaikkine kikkailuineen tämä ydinvoimahanke saattaa Suomen EU:ssa erittäin huonoon valoon. Jos laittaisimme puoletkaan ydinvoiman edistämiseen käytettävistä panoksista uusiutuvien energiamuotojen edistämiseen, olisimme jo pitkällä.

Ryhmäaloite Helsingin irrottautumiseksi Fennovoimasta

Fennovoiman ydinvoimaprojektiin osallistuminen ei ole Helsingin, sen asukkaiden ja veronmaksajien, eikä Helsingin 40-prosenttisesti omistaman Vantaan energian edun mukaista.
Fennovoiman ja Rosatomin hankkeeseen liittyy lukuisia riskejä. Hankkeen taloudellinen kannattavuus on hyvin epävarmalla pohjalla. Aalto-yliopiston tekemien laskelmien pohjalta voidaan esittää arvioita, joiden mukaan Fennovoima hankkeena kääntyy kannattavaksi vasta vuoden 2040 tienoilla. Tietyillä, täysin mahdollisesti toteutuvilla oletuksill,a hanke kääntyisi tuottamaan omistajilleen vuoden 2054 tienoilla.

Arviot hankkeen heikosta kannattavuudesta perustuvat ennen kaikkea siihen, että nykyisten arvioiden mukaan tulevina vuosikymmeninä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on tarjolla aiempaa arveltua runsaammin sähköä, mikä perustuu ennen kaikkea uusiutuvan energian kapasiteetin kasvuun muissa pohjoismaissa kuin Suomessa. Tästä syystä omakustannehintaan ostettu ydinsähkö näyttää olevan pitkään omistajilleen markkinasähköä kalliimpaa.

Markkinaepävarmuuden lisäksi on otettava huomioon ydinvoimaprojekteille tyypilliset viivästykset ja budjetin ylitykset, joita tässäkin tapauksessa voidaan pitää todennäköisinä. EU:n ja Venäjän kiristyneet välit sekä niiden väliset taloudelliset pakotteet lisäävät osaltaan hankkeen riskejä.

Tietty järki sijoutuksessa saattaa olla niillä muutamilla teollisuusyrityksillä, jotka ovat hankkeeseen sijoittaneet, koska niille sähkön hinnan ennustettavuus ja ison ydinlaitoksen vaikutukset sähkön markkinahintaan ovat olennaisia.

Helsingin osittain omistaman Vantaan energian intressit eivät kuitenkaan ole samat kuin näiden teollisuusyritysten, vaan itse asiassa nimenomaan Vantaan energia, kuten myös muut kunnalliset energiayhtiöt, jäisivät tässä hankkeessa häviäjän osalle. Vantaan energian omistusosuus Fennovoiman hankkeesta on nyt 5 prosenttia, eli Vantaan energia on yksi ydinvoimaprojektin suurimmista omistajista. Rahaa tähän hankkeeseen Vantaan Energia on käyttämässä 80 miljoonan euron luokkaa.

Vantaan energia nojaa jo nyt liian vahvasti ydinenergiaan. Sijoitukset Fennovoimaan ovat tässä ydinenergiakokonaisuudessa täysin ylimitoitetut ja niin yhtiön kuin sen omistajien etujen vastaiset.

Vantaan energian tulisi palvella omistajiensa, helsinkiläisten etuja tekemällä tarvittavat investoinnit uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen mahdollisimman pikaisessa tahdissa. Näiden investointien myötä myös Helsinki olisi mukana rakentamassa vähähiilistä Suomea edelläkävijöiden joukossa. Tämä olisi kaupunkilaisten, Helsingin energian omistajien etu.

Edellä olevan perusteella vihreä valtuustoryhmä esittää

että Helsinki ryhtyy toimiin irrottautuakseen osittain omistamansa Vantaan energian omistusosuudesta Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahankkeesta.

Lisätietoja:
Emma Kari, vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, 044 300 6801

Fennovoimapaatos on tie menneisyyteen

Kaksitoista vuotta sitten seisoin Eduskunnan nurmikolla epäuskoisena. Eduskunta oli juuri myöntänyt luvan Olkiluodon kolmannelle ydinvoimalalle. Vieressä kokoomuslaiset ydinvoimanuoret poksauttelivat samppanjapulloja auki ja hurrasivat. Tiesin, että oli tapahtunut suuri virhe.

Yhtä järjetön päivä oli tänään, kun hallituksen enemmistö äänesti Fennovoiman Rosatomin ydinvoimalan periaateluvan puolesta. Jopa verrattuna Olkiluoto 3:een kyseessä on kaikin tavoin huonoin mahdollinen ydinvoimahanke.

Suomeen ei ole valmistunut yhtäkään uutta ydinvoimalaa koko minun elinikäni aikana. 12 vuotta sitten myönnetty lupa Olkiluoto 3:lle on muodostunut suuren epäonnistumisen symboliksi ja se on jo nyt maailman kallein rakennus.

Eikä Olkiluoto 3 ole poikkeus. Rosatom ei ole 20 vuoteen saanut ainuttakaan ydinvoimalaa valmiiksi aikataulussa ja budjetin puitteissa. Olkiluoto 3:n oli tarkoitus valmistua vuonna 2008 ja sen piti olla keino saavuttaa Suomen Kioton ilmastotavoitteet vuoteen 2012 mennessä. Ilmastotavoitteet saavutettiin, vaikka Olkiluoto 3 ei tule valmistumaan vielä vuosiin. Tällä hetkellä sen arvioidaan valmistuvan kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä.

Jahkaamalla kaikki nämä vuodet paikoillaan junnaavien ydinvoimahankkeiden kanssa me olemme menettäneet mahdollisuutemme olla uusiutuvan energian edelläkävijöitä. Fennovoima sai ensimmäisen lupansa 2010. Kun Suomessa kerjätään epätoivoisesti sijoittajia Rosatomin huonolle ydinvoimahankkeelle, Ruotsissa rakennetaan vuosina 2010–2015 yhden Fennovoiman verran tuulivoimaa.

Fennovoiman hanketta perustellaan täysin samoilla argumenteilla kuin Olkiluoto 3:sta. Tämänkin ydinvoimalan pitäisi olla ratkaisu ilmastonmuutokseen. Kun muu Eurooppa rakentaa energiaomavaraisuutta, Suomi lisää riippuvuuttaan Venäjän energiaan sitoutumalla Rosatomiin. Montako kertaa samat valheet voidaan toistaa?

Nyt näyttää siltä, että kokoomus ja SDP jatkavat 1970-luvun energiapolitiikkaa. Meistä ei ole näillä näkymin tulossa puhtaan energiateollisuuden suurvaltaa. Sen sijaan me siivoamme Villen kanssa työpöytämme ympäristöministeriössä.

Vihreiden Kari: Vantaan Energia pelaa helsinkiläisten rahoilla Fennovoiman venäläistä rulettia

Vantaan Energia kertoi tänään nostaneensa osuuttaan Fennovoiman ydinvoimahankkeesta viiteen prosenttiin. Helsingin kaupunki omistaa 40 % Vantaan energiasta.

– Vantaan Energia pelaa vastuutonta riskipeliä helsinkiläisten veronmaksajien rahoilla lisäämällä omistustaan Fennovoimassa. Fennovoimaa on puuhattu jo viisi vuotta, eikä olla päästy juuri lupaprosessia pidemmälle. Vantaan Energia heittää veronmaksajien rahoja kankkulan kaivoon, Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoo.

Juuri ennen kuin elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) päätti esittää Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalalle uutta periaatelupaa, Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen valittiin Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen puheenjohtajaksi. Voimaosakeyhtiö SF on Fennovoima ei-venäläisten omistajien muodostama yhtiö.

– Riippumatta hallituksen ja eduskunnan päätöksestä, Fennovoiman hanke on hyvin epävarmalla pohjalla. Ydinvoimahankkeissa myöhästymiset ja budjettiylitykset ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Hankkeen kannattavuus on sähkömarkkinoiden myllerryksessä kyseenalainen, Kari jatkaa.

Vihreät vastustivat päätöstä Vantaan Energian osallistumisesta Fennovoiman ja Rosatomin hankkeeseen ja ovat vaatineet päätöstä kaupunginvaltuuston tehtäväksi.

– Hanketta perusteltiin energiariippuvuuden vähentämisellä Venäjästä, nyt ydinvoimalan rakentaa ja sen suurin omistaja on venäjän valtionyhtiö Rosatom. Yksityiset investoijat ovat kaikonneet hankkeesta ja Fennovoimaa pidetään pystyssä kunnallisten energiayhtiöiden rahoilla. Venäläistä rulettia pelataan nyt vantaalaisten ja helsinkiläisten veronmaksajien rahoilla, Kari toteaa.

Lisätietoja:
Emma Kari, 044 300 6801

Helsinki irti Olkiluoto 4:sta – sijoitetaan tuulivoimaan!

Tällä viikolla Teollisuuden Voima (TVO) kertoi tarvitsevansa lisäaikaa Olkiluoto 4:n rakentamislupahakemuksen jättämiselle. Nykyisen luvan määräaika on ensi vuoden kesäkuussa. Viivästyminen johtuu siitä, ettei edellistäkään laitosyksikköä ole saatu sähköntuotantoon. Olkiluoto 3:n valmistumisaikataulu ei kukaan jaksa enää arvailla.

Kolme vuotta sitten Helsingin valtuusto päätti neljän äänen niukalla enemmistöllä osallistua Olkiluoto 4 -ydinvoimalan suunnitteluun 30 miljoonalla eurolla. Asiaa tukivat erityisesti kokoomus ja sosialidemokraatit. Epäilin tuolloin hankkeen taloudellista mielekkyyttä. Nyt kolme vuotta myöhemmin päätös näyttää entistäkin huonommalta.

Yhtään sen järkevämmältä ei tunnu kaupunginhallituksen vuosi sitten tekemä päätös laittaa 30 miljoonaa euroa lisää rahaa Olkiluoto 3 -hankkeeseen. Tällöin esitin, että Helsinki ei osallistuisi osakeantiin vaan alkaisi valmistella Olkiluoto 3:n omistuksista luopumista. Esitys hävisi äänin 5-10.

Tämä valtuusto tekee lopullisen päätöksen siitä, onko Helsinki mukana Olkiluoto 4:ssa. Se tarkoittaisi satojen miljoonien lisäinvestointia. Voi tietenkin hyvin olla, että hanke kaatuu ennen tätä. Epävarmojen ydinvoimahankkeiden sijaan Helsingin tulisi käyttää energiainvestointeihin tarkoitetut rahansa kaupungin oman energiantuotannon ja kaukolämpöverkoston parantamiseen sekä uusiutuviin energianlähteisiin investoimiseen.

Eilen valtuusto puhui tunnin tuulivoiman rakentamisesta Helsinkiin. Pääasiassa samat tahot, jotka suoltavat miljoonia kalliiden ja epävarmojen ydinvoimalahankkeisiin, kritisoivat uusiutuviin sijoittamista hintaan ja olosuhteisiin vedoten. Ylitsepääsemättömänä ongelmana pidettiin jälleen sitä, että aina ei tuule. Kuitenkin muualla maailmassa tuulivoimaan investoidaan jopa 60 miljardia euroa vuodessa.

Uusiutuviin liittyvät kysymykset ovat melko pieniä verrattuna käynnissä olevien ydinvoimalahankkeiden ongelmiin. Sijoittajien livetessä yksi kerrallaan Fennovoiman ydinvoimahankkeesta ja Olkiluodon aikataulujen paukkuessa pitäisi fanaattisimmillekin ydinvoiman kannattajille olla selvää, että ydinvoiman kulta-ajat ovat ohi.

Menneeseen ei ole paluuta. Helsingin on parempi sijoittaa uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuden parantamiseen. Siksi rahat on vedettävä pois Olkiluoto 4:sesta kun se on vielä mahdollista.

Sinäkin voit osoittaa kannatuksesi uusituville ja paikalliselle tuulivoimalle allekirjoittamalla kuntalaisaloitteen!

« Older posts

© 2024 Emma Kari

Ylös ↑

Tilaa Emman uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt perillä tekemästäni työstä ja vihreästä politiikasta.