Vantaan Energia kertoi tänään nostaneensa osuuttaan Fennovoiman ydinvoimahankkeesta viiteen prosenttiin. Helsingin kaupunki omistaa 40 % Vantaan energiasta.

– Vantaan Energia pelaa vastuutonta riskipeliä helsinkiläisten veronmaksajien rahoilla lisäämällä omistustaan Fennovoimassa. Fennovoimaa on puuhattu jo viisi vuotta, eikä olla päästy juuri lupaprosessia pidemmälle. Vantaan Energia heittää veronmaksajien rahoja kankkulan kaivoon, Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoo.

Juuri ennen kuin elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) päätti esittää Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalalle uutta periaatelupaa, Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen valittiin Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen puheenjohtajaksi. Voimaosakeyhtiö SF on Fennovoima ei-venäläisten omistajien muodostama yhtiö.

– Riippumatta hallituksen ja eduskunnan päätöksestä, Fennovoiman hanke on hyvin epävarmalla pohjalla. Ydinvoimahankkeissa myöhästymiset ja budjettiylitykset ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Hankkeen kannattavuus on sähkömarkkinoiden myllerryksessä kyseenalainen, Kari jatkaa.

Vihreät vastustivat päätöstä Vantaan Energian osallistumisesta Fennovoiman ja Rosatomin hankkeeseen ja ovat vaatineet päätöstä kaupunginvaltuuston tehtäväksi.

– Hanketta perusteltiin energiariippuvuuden vähentämisellä Venäjästä, nyt ydinvoimalan rakentaa ja sen suurin omistaja on venäjän valtionyhtiö Rosatom. Yksityiset investoijat ovat kaikonneet hankkeesta ja Fennovoimaa pidetään pystyssä kunnallisten energiayhtiöiden rahoilla. Venäläistä rulettia pelataan nyt vantaalaisten ja helsinkiläisten veronmaksajien rahoilla, Kari toteaa.

Lisätietoja:
Emma Kari, 044 300 6801