Nuoret ympäri maailman lakkoilevat huomenna planeetan tulevaisuuden puolesta. Helsingin kasvatus- ja koulutusjaoston puheenjohtajana voin sanoa, että Helsingissä jokainen koululainen saa osallistua ilmastolakkoon perjantaina.

Ilmastolakkoliike on toivon liike. Ruotsalaisen 16-vuotiaan ilmastolakkoilija Greta Thunbergin inspiroimana koululaiset ympäri maailmaa lakkoilevat perjantaisin tulevaisuuden puolesta. Työviikkoni kohokohta on saapua perjantaina töihin, kun eduskuntatalon rapuilla on joukko nuoria ja aikuisia vaatimassa päättäjiltä ilmastotekoja. Nämä ihmiset luovat toivoa.

Lakkoilevat nuoret ovat ymmärtäneet ilmastonmuutoksen vakavuuden aikuisia paremmin. Meidän aikuisten täytyy nyt kuunnella näitä nuoria ja ottaa heidän viestinsä vakavasti.

Meillä on vielä toivoa, mutta ei juurikaan aikaa. Meidän on toimittava nopeammin kuin olemme ajatelleet ja tehtävä enemmän kuin olemme aikoneet. Ilmastonmuutos on pysäytettävä 1,5 asteeseen. Suomesta pitää tehdä hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että hiilinielut, kuten metsät, imevät ilmakehästä yhtä paljon hiiltä kuin sinne päästämme.

Nuorten viesti on selvä. Tarvitaan tekoja, ei tyhjiä puheita. Kaikki puolueet puhuvat ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä, mutta valitettavasti nämä puheet ovat jäämässä tyhjiksi puheiksi. Konkreettisiin tekoihin ei olla valmiita. Kyse ei ole mistään vähemmästä kuin tämän planeetan tulevaisuudesta ja on noloa, että aikuiset väistelevät vastuutaan.

Jokaisella koululaisella on oikeus vaatia aikuisia toimimaan tulevaisuuden puolesta. Eli kaikki saavat lakkoilla, koulut eivät tätä kiellä. Asiasta on tietenkin hyvä keskustella kotona vanhempien kanssa etukäteen. Nuoret vaativat oikeutta elämään, jota ilmastonmuutos ja muut ympäristökatastrofit eivät vaarantaisi. Siksi helsinkiläiset koulut eivät kiellä lakkoon osallistumista.

Perjantaina 15.3.2019 on kansainvälinen ilmastolakko. Ilmastolakko kokoontuu yli 1600 paikassa ja 105 maassa.
Koululainen, näin osallistut ilmastolakkoon:

1. Pyydä vanhempia ilmoittamaan lakkoilustasi koululle.
2. Kannusta muita tekemään samoin ja tule Senaatintorille klo 10