Sipilän hallituksen eläinsuojelulain uudistusta ei ehditä tällä kaudella viedä läpi. Uusi laki oli sidottu maakuntauudistukseen, joka on kaatunut. Vihreiden kansanedustaja Emma Kari pitää uudistuksen kaatumista hyvänä asiana.

“Hallituksen eläinlakiesitys oli surullinen mahalasku ja sen kaatuminen on eläinten etu. Se, että lainsäädäntömme olisi uudistuksen jälkeenkin ollut pahasti naapurimaita jäljessä, olisi heikentänyt suomalaisen eläintuotannon mainetta”, Kari sanoo.

Kari teki eduskunnassa vaihtoehtoisen eläinlakiesityksen ja toivoo seuraavan hallituksen vievän läpi selvästi eläinten oloja parantavan uudistuksen.

“Ensi vaalikaudella on tehtävä eläinsuojelulain uudistus, jota ei tehdä lobbareiden ehdoilla vaan nojaten tutkimustietoon eläinten hyvinvoinnista. Turkistarhaus täytyy kieltää siirtymäajalla ja tuotantoeläinten olosuhteita on parannettava”, Kari sanoo.

Tänään Suomen Turkiskasvattajat väittivät Helsingin Sanomien koko sivun mainoksella turkisteollisuuden olevan verrattavissa lasten lemmikkimarsuihin. Kari uskoo harhaanjohtavan mainonnan viestivän alan heikoista tulevaisuudennäkymistä.

“Turkistarhaus on yksi eläintuotannon julmimpia muotoja. Maa toisensa jälkeen on kieltänyt turkistarhauksen. Viime syksynä tehdyn selvityksen mukaan valtaosa suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Myös Suomen turkiskasvattajien omistama Saga Fursin tulos on kääntynyt selvästi tappiolliseksi turkisalan huonon maineen takia. Tästä johtunee turkislobbarien aktivoituminen vaalien alla”, Kari sanoo.

Kari toivoo, ettei elinkeinoelämän aktiivinen lobbaaminen vaikuta seuraavan eduskunnan toimintaan.

“Oletettavasti turkisteollisuus jakaa avokätisesti vaalirahaa myös näissä vaaleissa, mutta sen ei pidä antaa vaikuttaa eduskunnan toimintaan. Vihreät ajavat turkistarhauksen lopettamista Suomesta siirtymäajalla”, Kari sanoo.