Rakkaat ystävät. Tänään on vaalipäivä. Olen väsynyt ja jännittää. Samalla tunnen pakahduttavaa kiitollisuutta teille kaikille siitä, että olette olleet tukemassa, kannustamassa ja auttamassa.

Koska päätit ryhtyä poliitikoksi? on kysymys, joka minulle usein esitetään. En vieläkään osaa vastata tähän.

Viisivuotiaana jouduin tappeluun päiväkodin pihalla pojan kanssa, joka yritti katkoa ristilukilta jalkoja. Perustin naapurinlasten kanssa Omituiset otukset taistelemaan Roskanheittäjiä vastaan. En voinut ymmärtää, miksi aiheuttaa turhaa kärsimystä tai miksi liata yhteistä ympäristöä.

Ensimmäinen mielenosoitukseni oli 15-vuotiaana Vantaalla turkishuutokauppaa vastaan. Tuohon aikaan liittyi paljon oivallusta ja ymmärrystä epäoikeudenmukaisuudesta. Miksi naisia kohdellaan eri tavalla kuin miehiä? Miksi tummaihoiselle kaverilleni huudeltiin kadulla? Värjäsin tukkani vihreäksi ja protestoin koko olemuksellani.

En halua enää vain protestoida maailman vääryyksiä vastaan, haluan muuttaa ne. Se sai minut lopulta ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin 2008 ja minut valittiin kaupunginvaltuustoon Helsingin nuorimpana valtuutettuna.

Nyt kun olen johtanut Helsingin toiseksi suurinta ryhmää, olen pystynyt tekemään paljon. Lasteni syntymän jälkeen tahto tehdä parempaa maailmaa on ainoastaan kasvanut.

Olen neuvotellut lisää rahaa päiväkodeille ja kouluille, joissa lapset tarvitsevat enemmän tukea. Olen saanut rahaa joukkoliikenteelle ja pyöräilylle. Olen saanut terveydenhuollon paperittomille äideille ja lapsille, olen pystynyt käynnistämään työn kivihiliikasoista luopumiseksi. Olen saanut Helsingistä rasismin vastaisiin kaupunkeihin kuuluvan Reilun kaupan kaupungin, jonka kouluissa on kasvisruokapäivä.

Vihreys ei ole koskaan ollut minulle pelkkä harrastus tai työ. Se on tapa elää, toimia ja nähdä maailma. Nähdä se, mikä on kaunista ja arvokasta, ja nähdä se, mikä on epäoikeudenmukaista ja mitä pitää muuttaa. Maailman vääryyksien edessä ei saa lamaantua, vaikka se joskus lamaannuttaa. Se, että yritän joka päivä vähän enemmän on tapani korvata se, että saan asua tällä ihmeellisellä planeetalla näiden upeiden ihmisten kanssa.

En ole koskaan päättänyt ryhtyä poliitikoksi. Minut on tehty tätä varten.

Minä haluan olla rakentamassa parempaa maailmaa: pitämässä luonnon puolta, taistelemassa eriarvoistumista vastaan ja viemässä Suomea kohti tulevaisuuden energiaa!

Tiivistetysti tavoitteeni ovat nämä:

  1. Uusiutuvaa energiaa! Torjutaan ilmastonmuutosta luopumalla hiilestä, turpeesta ja öljystä. Leikataan ympäristölle haitallisista tuista ja tuetaan uusiutuvia.
  2. Tasa-arvo ei ole valmis! Uudistetaan vanhempainvapaat ja annetaan isille tilaa kotona. Sanotaan ei rasismille, homofobialle ja kaikelle syrjinnälle!
  3. Puolustetaan luontoa ja eläimiä! Suojellaan soita, koskia, metsiä ja Itämerta. Lopetetaan turkistarhaus ja tuetaan luomua!
  4. Torjutaan köyhyyttä! Estetään tuloerojen kasvu, torjutaan lasten luokkayhteiskuntaa ja uudistetaan sosiaaliturva. Nyt on perustulon aika!

Helsingissä Vihreät ovat hyvin lähellä viidettä paikkaa eduskunnassa. Tehdään siitä totta!

Tänään äänestää voi vain omalla äänestyspaikalla, jonka voi tarkistaa täältä. Äänestyspaikat ovat auki klo 9–20. Henkilöllisyystodistus riittää. Vaalitteemoihini voit tutustua tarkemmin täällä.