Vihreiden kansanedustaja Emma Kari on pettynyt hallituksen uuteen esitykseen eläinten hyvinvointilaiksi. Uusi esitys jättää kaikki tärkeimmät kansalaisten ja asintuntijoiden vaatimat parannukset toteuttamatta. Lakiluonnos keräsi lähes 400 lausuntoa. Maa- ja metsätalousministeriö esitteli tänään keskiviikkona uudet linjauksensa.

“Hallituksessa ei ole lainkaan huomattu, että maailma ympärillä muuttuu. Ihmiset ovat koko ajan kiinnostuneempia ruuan eettisyydestä ja he haluavat, että eläimiä kohdellaan hyvin. Siitä kertoo paljon se, että ensimmäinen lakiluonnos keräsi valtavan määrän lausuntoja, joissa vaadittiin parannuksia eläinten oloihin. Näitä huolia ei kuultu. Eläimiä saa jatkossakin pitää pitkäaikaisesti kytkettynä ja eläinten hyvinvointitutkijoiden näkemykset sivuutettiin”, Kari sanoo.

Useat Suomen kilpailijamaat ovat kieltäneet porsitushäkit ja uusien parsinavettojen rakentamisen. Hallituksen lakiesitys ei puutu näistä kumpaankaan. Suurena parannuksena hallitus esittää nisäkkäille ja linnuille pysyviin pitopaikkoihin jatkuvaa veden juontimahdollisuutta, mutta tämäkään ei koske kaikkia eläimiä.

“Turkistarhaus on eläintuotannon julmimpia muotoja, joka ei mahdollista eläimen lajityypillistä käytöstä. Vedensaanti on keskeistä eläimen hyvinvoinnille, mutta edes tätä ei voitu hoitaa kunnolla. Esimerkiksi turkiseläinten kohdalla oikeus olisi vain siitoseläimiä ja suurin osa turkiseläimistä jäisi edelleen ilman oikeutta veteen. Siitoseläimienkin kohdalla vesi tulisi kohtuuttoman pitkän, yhdeksän vuoden siirtymäajan jälkeen. Näin pitkä siirtymäaika on absurdi. Jos se on meistä kiinni, koko turkistarhaus ehditään kieltää ennen siirtymäajan päättymistä”, Kari sanoo.

Kari on huolissaan siitä, että näin vanhentunut laki lähettää suomalaisille viestin, ettei suomalaisen eläintuotannon eettisyyteen voi luottaa. Kari vaatiikiin lakiesitykseen merkittäviä muutoksia ja siirtymäaikojen selvää lyhentämistä.

“Hallituksen uusi esitys sisältää vain pieniä parannuksia, eikä se korjaa yhtäkään suurinta ongelmaa. Se, että lainsäädäntömme on uudistuksen jälkeenkin pahasti naapurimaita jäljessä, heikentää suomalaisen ruuantuotannon mainetta. On surullista, jos hallitus saa huonolla lailla eettiset kuluttajat suosimaan ulkomaista eläintuotantoa. Hallituksen lakiesitys ei ole tuottajien eikä eläinten etu”, Kari sanoo.