Vihreiden kansanedustaja Emma Kari on pettynyt valtiovarainministeri Petteri Orpon budjettiesitykseen ja vaatii loppua koulutuksen tasa-arvon romuttamiselle. Karin mukaan hallituksen on pienten karkkirahojen sijaan korjattava itse tekemänsä virheet.

“Kun on ensin leikannut vesurilla, on vaikea paikata muumilaastarilla. Ministeri Orpon budjettiesitys oli jälleen uusi pettymys lasten tasa-arvoisille mahdollisuuksille. Suomalainen koulutus on pyrkinyt tasoittamaan lasten taustoista johtuvia eroja. Nyt suunta on toinen. Hallitus on lisännyt myös varhaiskasvatuksen alueellista eriarvoisuutta lopettamalla tasa-arvoisen päivähoito-oikeuden ja kasvattamalla ryhmäkokoja. Nyt tätä itse tehtyä haavaa paikataan ‘haasteellisten alueiden’ tuella. Ensin pitäisi korjata se, jonka on itse rikkonut”, Kari sanoo.

Kari muistuttaa, ettei kokoomuksen harjoittama varhaiskasvatuksen hehkuttaminen riitä. Yhtäkään varhaiskasvatukseen kohdistettua heikennystä ei budjettiriihessä peruttu. Näistä leikkauksista ovat kärsineet juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevat lapset.

“Köyhyyteen on puututtava. Ministeri Orpo väittää vähentävänsä eriarvoisuutta 30 miljoonalla eurolla, vaikka leikkaa ensi vuonna indeksijäädytyksillä köyhiltä ihmisiltä 300 miljoonaa euroa lisää. Samalla kokoomus on myöntämässä satojen miljoonien eurojen verohelpotuksia parempiosaisille. Näin ei torjuta eriarvoisuutta, näin sitä lisätään”, Kari sanoo.

Kari muistuttaa, että Suomen johtava koulutusleikkaajapuolue kokoomus yrittää vaalien lähestyessä kaikin tavoin väittää massiivisia koulutusleikkauksiaan ja eriarvoistavaa politiikkaansa koulutuksen kehittämiseksi.

“Kokoomus toivoo, että ihmiset unohtaisivat puolueen pettämän koulutuslupauksen. Mutta leikkausten takia ammatillisista oppilaitoksista irtisanotut 1 600 opettajaa eivät varmasti unohda. Eivätkä ne tuhannet työttömyydestä kärsivät perheet, joiden lapsilta vietiin tasa-arvoinen oikeus päivähoitoon. Kauniit puheet kasvatuksen ja koulutuksen merkityksestä eivät riitä, kun tehdyn politiikan jäljet ovat näin karut”, Kari sanoo.

Vihreät ovat vaatineet tasa-arvoisen päivähoito-oikeuden palauttamista, ryhmäkokojen pienentämistä, esiopetuksen aikaistamista vuodella ja varhaiskasvatuksen maksuttomuutta kolmivuotiaista ylöspäin.

“Vaikuttaa siltä, että parasta mitä koulutuksen tasa-arvolle voi tehdä, on pitää kokoomus kaukana koulutuspolitiikasta”, Kari sanoo.