Lakkautin juuri tilini Nordeassa. Minulla on ollut sama pankkitili pienestä lapsesta lähtien. Nyt julkaistuista Panamapapereista käy ilmi, että Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin. En halua pitää tiliäni pankissa, joka murentaa hyvinvointivaltion perustaa.

Veronkikkailun hinta Suomen valtiolle on arvioitu olevan jopa useita miljardeja euroja. Nämä rahat ovat pois lastemme kouluista, terveysasemista ja vanhainkodeista. Jos nämä luvut pitävät paikkaansa, veronsuunnittelun estämisellä voitaisiin perua Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset kokonaan.

Ongelma on kuitenkin Nordean kaltaisten toimijoiden lisäksi Sipilän hallituksen haluttomuus estää verovälttelyä. Valtiovarainministeri Stubbin paljon huomiota saanut hallintarekisterihanke on jättänyt varjoonsa Sipilän hallituksen toiminnan EU:ssa. Euroopan komissio julkaisi tämän vuoden alussa pitkään odotetun esityksensä verovälttelyn kuriin saamiseksi. Sipilän hallitus on kritisoinut useita paketin valmistelussa esillä olleita verovälttelyn vastaisia toimia.

Verokikkailun estäminen edellyttää avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämistä. Sipilän hallitus kritisoi kuitenkin jopa komission kehittämää listaa veroparatiiseista. Lista on kuitenkin tärkeä väline rahoituslaitosten sijoituskriteerien parantamisessa. Onneksi lista saatiin lopulta tehtyä. Samoin Suomi on nihkeillyt EU-maiden yhteistä yhtiöverotuspohjaa vastaan, vaikka nykyinen maiden välinen verokilpailu aiheuttaa valtavia verotulojen menetyksiä.

Pahin asia on kuitenkin se, että Suomi ei ole tukenut monikansallisten yritysten velvoitetta maakohtaiseen tilinpäätösraportointiin. Maakohtaista raportointia on vaadittu vuosikausia, jotta yrityksen saataisiin maksamaan veronsa niihin maihin, joissa ne tekevät voittoa. Lopulta komissio jätti veroraportointivelvoitteen pois esityksestään.

Panamapaperit paljastava meille ainostaan jäävuoren huipun. Nämä paperit ovat vuotaneet yhdessä maassa olevasta yhdestä firmasta. Kansainvälisellä verosuunnittelulla varastetaan valtavia summia meidän kaikkien yhteisiä varoja, niitä rahoja, joilla maksetaan lastentarhanopettajien, sairaanhoitajien ja poliisien paljon, joilla rakennetaan päiväkodit, koulut ja vanhainkodit.

Tässä asiassa on helppoa sanoa, että Suomen hallituksen tehtävä on puolustaa suomalaisten verorahoja. Siksi sen on muutettava linjaansa ja käytävä veroparatiiseja vastaan.