Muistatteko, kun valtiovarainministeri Stubb kertoi eduskunnalle, että 90 prosenttia asiantuntijalausunnoista olevan hallintarekisterin suhteen myönteisiä? Tosiasiassa luku oli lähempänä kymmentä prosenttia. Väärän tiedon antamisesta seurasi suuri kohu, jonka jälkeen Stubb lupasi, ettei hallintarekisteriä enää tuoda eduskuntaan. Silloin valtiovarainministeri sanoi, että hallitus “ei valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa”.

No toisin kävi. Nyt hallintarekisteri on palannut.

Hallitus toi tänään eduskuntaan uuden esityksen, jossa ei mainita enää sanaa hallintarekisteri, mutta se käytännössä mahdollistaa hallintarekisteröinnin suomalaisille sijoittajille ulkomailla. Rekisteröinti mahdollistaa osakeomistusten piilottamisen niin, ettei yksittäisten osakkeenomistajien selvittäminen onnistu enää kuten nykyään. Valtiovarainministerin ajama mahdollisuus helpottaa ulkomailla hallintarekisterin käyttöä voi poliisin ja verottajan mukaan lisätä veronkiertoa ja tukee harmaata taloutta.

Jostain syystä osakeomistusten salaaminen näyttää olevan hyvin korkealla Sipilän hallituksen asialistalla. Hyvinvointivaltion ylläpitäminen ja oikeudenmukainen verotus kuitenkin vaativat päinvastaista: läpinäkyvyyden lisäämistä ja harmaan talouden torjuntaa.