Arvoisa puheenjohtaja, rakkaat valtuustotoverit,

Isoin päätös tässä budjetissa on se, että Helsinki kieltäytyy leikkaamasta lapsilta. Varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajana on helppo sanoa, että se on jotain, mistä on syytä olla ylpeä.

Saamme jatkuvasti kuulla eduskunnassa kokoomuksen opetusministeriltä, että varhaiskasvatuksessa ”tarvitaan nyt kipeitä leikkauksia”. Perusteeksi on annettu kuntien mahdollisuudet säästää päivähoidosta.

Mutta kunnat eivät halua leikata lapsilta. Ei Helsinki, ei Espoo, ei Vantaa. Ei Tampere, ei Turku, ei Hämeenlinna. Ei Kotka, ei Valkeakoski, ei Seinäjoki. Kunnat eivät haluat tätä, ne pakotetaan siihen.

Siksi on upeaa, että Helsinki tyrmäsi ensimmäisenä kuntana hallituksen esityksen tasa-arvoisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta ja ryhmäkokojen kasvattamisesta. Sen jälkeen monet kunnat ovat uskaltautuivat puolustamaan kaikkien lasten oikeutta varhaiskasvatukseen, vaikka valtio leikkaisi kuntien valtionavustuksia.

Arvoisa puheenjohtaja,

Kaikki asiantuntijat ovat tyrmänneet opetusministerin esittämät heikennykset varhaiskasvatukseen lapsen edun vastaisina. Ne eriarvoistavat lapsia, leimaavat perheitä ja vievät tukea juuri niiltä lapsilta, jotka tarvitsevat sitä eniten.

Päiväkoti suojaa lapsia, kun kotona on ongelmia. Liian isot ryhmät vie pohjan kaikelta sitä, mitä varhaiskasvatuksen laadussa on haluttu parantaa. Kun lapsia on liikaa, työntekijät väsyvät, kaikkia ei ole aikaa kuunnella, kaikki eivät pääse syliin. Pahiten tämä osuu niihin heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin.

Monet uudet pienet helsinkiläiset eivät puhu äidinkielenään suomea. On paljon lapsia, joiden vanhemmat ovat tulleet tänne töihin tai opiskelemaan. Mutta on myös lapsia joiden perheet ovat paenneet sotaa ja väkivaltaa. Päiväkoti, leikkipuisto ja koulu on paikka oppia kieli ja kasvaa osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Meillä ei ole varaa siihen, että meillä ei ole resurssit kunnossa näiden lasten tukemiseksi.

Arvoisa puheenjohtaja,

On surullista, jos tulevaisuudessa lasten oikeudet riippuvat siitä, mihin kuntaan he ovat syntyneet. Me voimme estää lasten luokkayhteiskunnan syntymisen Helsinkiin.