Avainsana: Helen

Vihreiden ryhmäpuhe Hanasaaren kivihiilivoimalan sulkemisesta valtuustossa 2.12.2015

Harvoin tässä salissa saa olla tekemässä päätöstä, josta voi olla näin aidon onnellinen.
Nyt on hetki päättää yhden Suomen suurimman hiilivoimalan sulkemisesta.

Tämä vuosi tulee olemaan maailman mittaushistorian lämpimin.
Itse asiassa 14 lämpimintä vuotta ovat olleet viimeisen 15 vuoden aikana.

Tässä salissa puhutaan paljon velasta ja sen pahuudesta.
Me kuitenkin jätämme lapsillemme suurta velkaa.
Ilmastovelka on aikamme suurin kestävyysvaje.

Merten pinta nousee, jäätiköt sulavat, maanviljelyyn soveltuva maa vähenee, kuivuus lisääntyy, lajeja kuolee sukupuuttoon tuhat kertaa nopeammin kuin tavallisesti.

Ihminen kuluttaa vuosittain uusiutuvat luonnonvarat loppuun jo elokuussa.

Loppuvuoden elämme lastemme kustannuksella.

Suomessa tuskaillaan nyt 30 000 turvapaikanhakijan kanssa. Jos maapallon lämpenemistä ei pysäytetä niin kymmenet miljoonat ihmiset joutuvat vielä lähtemään kodeistaan. Ja silloin tämän hetkinen humanitaarinen kriisi on vasta alkusoittoa.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on meidän sukupolvemme suurin tehtävä.

Nyt on oikea hetki päättää Helsingin energiapolitiikan uudesta suunnasta myös siksi, että maailman johtajat ovat koolla Pariisissa neuvottelemaan uudesta ilmastosopimuksesta.

Ilmastonmuutosta ei kuitenkaan torjuta yhdellä kansainvälisellä sopimuksella.

Ilmastonmuutosta torjutaan moottoritiehanke kerrallaan, sitä torjutaan parkkihalli kerrallaan, sitä torjutaan hiilivoimala kerrallaan. Ilmastonmuutosta torjutaan jokaisella uudella aurinkopaneelilla, jokaisella uudella ratikkavuorolla, jokaisella uudella led-lampulla.

Meillä on toivoa ilmastonmuutoksen pysäyttämisen suhteen.

Kiina on kääntänyt hiilen kulutuksen laskuun.Yhdysvallat vähentää vihdoin päästöjään Obaman johdolla. Ympäristöliike ajoi Shellin pois arktisesta öljynporauksesta. Sijoittajat vetävät rahojaan pois fossiiliteollisuudesta.

Ennen kaikkea meillä on nyt paremmat keinot ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Teknologiaa on. Osaamista on. Nyt tarvitaan vain päätöksiä.

Rakkaat valtuustotoverit,

Isolla energiaremontilla voimme tehdä Helsingistä cleantech-pääkaupungin.

Vihreät ovat vuosikausia sanoneet että puhdas teknologia on hyvää bisnestä.
Edelläkävijät valtaavat markkinat ja nyt se tapahtuu.
Uusiutuva energia kulkee maailmalla voitosta voittoon.
Hinnat putoavat, investointien tahti kiihtyy.

Helsingin on oltava se kaupunki joka näyttää suuntaa.

Nyt on lopetettava nurkkakuntainen nysvääminen. Maailman johtavat yritykset, kaupungit ja kansalaiset eri maissa, etsivät edelläkävijöitä. Maailman vihreänä pääkaupunkina Helsinki olisi vetovoimainen kohde uudenlaisen kaupungin ja uuden energian käyttöönottajille eri puolilta maailmaa. Tällaisen esimerkin voimaa ei kannata aliarvioida.

Oli hyvä, että kaupunginhallitus päätti vihreiden esityksestä nostaa kunnianhimon tasoa energiansäästön ja aurinkosähkön tuottamisen suhteen. Seuraavaksi on keskusteltava Salmisaaren kivihiilivoimalan sulkemisesta.

Me tarvitsemme energiatehokkuuden parantamista koko kaupungissa, tarvitsemme hajautettua uusiutuvaa energiantuotantoa laajalla paletilla ja älykkään energiajärjestelmän.
Tämä tuo Helsinkiin uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja. On meidän etumme, että meidän yrityksemme ovat ratkomassa maailman ympäristöongelmia.

On hienoa, että Helsingin energian aurinkovoimala Suvilahdessa oli valmistuessaan Suomen suurimpia. Se kertoo kuitenkin enemmän aurinkoenergian jälkeenjääneestä tilasta Suomessa.
Pilotit ovat kivoja, mutta on aika lopettaa näpertely. Miljoona neliömetriä aurinkopaneeleita Helsingin katoilla olisi alkuun hyvä tavoite. Se on kuusi prosenttia kaupungin kattopinta-alasta.

Rakkaat valtuustotoverit,

Tätä päätöstä varten on pitkään selvitetty kahta todella kallista vaihtoehtoa:
Hanasaaren hiilivoimalan korjaamista ja uuden monipolttolaitoksen rakentamista Vuosaareen.

Kukaan ei ollut tähän tyytyväinen, mutta valittua suuntaa oli vaikea muuttaa.

Kun vihreät vuoden alussa esittivät, että vuosien valmistelutyön jälkeen selvitettäisiin vielä kolmas, hajautettuun uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen perustuva vaihtoehto, moni oli aika kauhuissaan.

Selvitykseen suhtauduttiin epäillen ja vähätellen.

Nyt on kuitenkin selvää, että hajautetun uusiutuvan energian malli on taloudellisesti järkevin ja ilmaston kannalta ehdottomasti paras.

Haluan kiittää erityisesti kokoomuksen Lasse Männistöä ja demareiden Osku Pajamäkeä. He olivat valmiita vielä näin loppumetreillä pistämään koko paletin uusiksi.
He olivat valmiita muuttamaan jo tehtyjä linjauksia, kun maailma ympärillä muuttui.

Energiavallankumousta ei tehdä, jos ei uskalleta muuttaa koko sitä tapaa, jolla olemme tottuneet ajattelemaan energiasta.

Helsingissä näin uskallettiin tehdä.

Lisäksi on kiitettävä niitä upeita ihmisiä Hiilivapaa Helsinki -kampanjassa ja Energiaremontti -liikkeessä, jotka ovat väsymättömästi kampanjoineet puhtaamman energian puolesta. Hiilikasat jäävät Helsingissä historiaan.

Hanasaareen tulee uusia koteja. Uusiutuva energia ottaa harppauksen eteenpäin.
Se näyttää suuntaa vihreiden tavoitteelle siirtää koko Suomi kestävään energiatalouteen ja luoda sillä työtä.

Tällaisina hetkinä on hyvä pysähtyä ja olla hetki onnellinen.
Maailmassa ja jopa tässä maassa on toivoa.
Tai ainakin Helsingissä 🙂

Valtuustolle esitetään Hanasaaren kivihiilivoimalan sulkemista

Helsinki on vihdoin ottamassa harppauksen kohti energiavallankumousta! Valtuustolle tullaan esittämään Hanasaaren kivihiilivoimalan korvaamista hajautetulla uusiutuvalla energiantuotannolla.

Tämä on asia, jonka eteen olen tehnyt paljon töitä. Helsingissä oli vuosia suunniteltu Hanasaaren kivihiilivoimalan remontoimista, jotta kivihiilen polttamista voitaisiin jatkaa vielä pitkää. Ainoaksi vaihtoehdoksi tälle järjettömälle investoinnille esitettiin uuden ja kalliin monipolttolaitoksen rakentamista. Moni oli tyytymätön, mutta kukaan valtuustossa ei tuntunut uskovan, että asiaan voisi enää saada muutosta. Juna oli kuulemma jo mennyt ja valtuuston kädet sidottu.

En ole koskaan halunnut hyväksyä sitä, että huonoja linjauksia ei voisi muuttaa. Siksi vihreät vaativat vuoden alussa kolmannen vaihtoehdon selvittämistä. Halusin, että Hanasaaren hiilivoimala jää historiaan ja sen sijaan Helsinki panostaisi uusiutuvaan hajautettuun energiantuotantoon sekä energiatehokkuutteen. Saman vaatimuksen esittivät upeta kansanliikkeet, jotka vaativat energiaremonttia ja hiilivapaata Helsinkiä.

Tämä on se vuosi kun maailman kivihiilen käyttö on kääntynyt laskuun. Tässä päätöksessä on kyse siitä, että Helsinki ottaa ilmastonmuutoksen tosissamme. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää sitä, että suljemme jokaikisen hiilivoimalan ja jätämme ison osan fossiilisista polttoainevarannoista polttamatta. Mutta lisäksi tässä päätöksessä on myös kyse siitä, millaista kaupunkia me rakennamme lapsillemme. Haluammeko heidän elävän menneisyyden kaupungissa, jonka rannoilla kohoavat kivihiilikasat? Vai haluammeko heidän kasvavan kaupungissa, joka uskoo, että asiat voidaan tehdä paremmin ja samalla antaa maailmalle toivoa?

Minusta huonoja päätöksiä pitää voida muuttaa. Periksi ei vain pidä antaa. Silloin pääsee elämään juuri tällaisia hetkiä, jolloin asiat yhtäkkiä ottavatkin valtavan harppauksen eteenpäin. Ja se tuntuu hienolta!

Vihreiden Emma Kari: ”Helsingin on vihdoin irrottauduttava ydinvoimahankkeista”

Fennovoima on tällä viikolla jättänyt hakemuksen ydinvoimalan rakentamisluvasta työ- ja elinkeinoministeriöön. Vihreiden kansanedustaja Emma Karin mukaan hakemus osoittaa, että hankkeessa mukana olevien kuntien pitäisi viimeistään nyt irrottautua hankkeesta.

”Kokoomus ja sosialidemokraatit ovat kerta toisensa jälkeen runnoneet läpi helsinkiläisten rahojen sitomisen kannattamattomiin ydinvoimahankkeisiin. Sokea ydinvoimausko on tullut helsinkiläisille kalliiksi. Vihreät ovat toistuvasti tuoneet esiin ydinvoimahankkeisiin liittyviä riskejä. Näitä ei ole haluttu kuunnella”, Kari toteaa.

Viimeksi Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli Vihreiden ryhmäaloitetta Helsingin irrottautumiseksi Fennovoiman ydinvoimahankkeesta toukokuussa.

”Olkiluoto 3:n rakentaminen alkoi vuonna 2005 ja ydinvoimalan piti valmistua vuonna 2009. Ydinvoimalaa ei ole, eikä ole varmaa käynnistyykö se koskaan. Silti valtuuston enemmistö päätti kaksi vuotta sitten pistää 30 miljoonaa euroa lisää Olkiluoto 3:en. Tämän lisäksi valtuusto päätti lähteä mukaan myös Olkiluoto 4 suunnitteluun. Nyt tämäkin hanke on kaatunut. Tämä on järjetöntä sijoituspolitiikkaa.” Kari summaa.

Vihreät on vastustanut kaikkia sijoituksia ydinvoimaloihin ja vaatinut helsinkiläisten yhteisten rahojen sijoittamista uusiutuvaan energiaan.

”Fennovoima on osoittautumassa jopa molempia Olkiluodon ydinvoimalahankkeita huonommaksi. Silti Helsinki on tässäkin hankkeessa mukana osin omistamansa Vantaan Energian kautta. Fennovoiman farssia muistuttavassa rakentamislupaprosessissa kotimaiseksi omistajaksi väitetään Rosatomin kroatialaista bulvaaniyhtiötä. Nyt viimeisetkin mukana roikkuneet yksityiset sijoittavat ovat hylkäämässä hanketta”, Kari sanoo.

Kari vaatiikin Vantaan energiaa ja Helsingin energiayhtiötä irrottautumaan kaikista meneillään olevista ydinvoimahankkeista.

”Tehdyt virheet on pystyttävä myöntämään ja niistä on opittava. Ydinvoimaan sijoittaminen sitoo pääomia ja hidastaa uusiutuviin siirtymistä. Meneillään olevista ydinvoimahakkeista on irrottauduttava. Lisäksi on tehtävä periaatepäätös, ettei uusiin ydinvoimaloihin enää lähdetä mukaan. Helsingin on nyt vihdoin alettava uusiutuvan energian edelläkävijäksi”, Kari vaatii.

Lisätietoja:

Emma Kari, p. 044 300 6801

Helsinki pääsi mukaan energiavallankumoukseen

Helsingissä tehtiin tänään historiaa. Helsingin energiayhtiön hallitus päätyi esittämään Hanasaaren hiilivoimalan alasajoa. Tämä on valtava voitto.

Päätöstä varten on pitkään selvitetty kahta todella kallista vaihtoehtoa: Hanasaaren hiilivoimalan korjaamista tai uuden uusiutuvia käyttävät monipolttolaitoksen rakentamista Vuosaareen. Vihreiden ryhmänjohtajana vaadin vuoden alussa, että Helsinki selvittäisi myös kolmannen, hajautettuun uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen perustuvan vaihtoehdon. Selvitykseen suhtauduttiin epäillen ja vähätellen.

Nyt selvitys on valmistunut ja tulokset ovat selvät. Hajautettu uusiutuvan energian malli on taloudellisesti järkevin ja ilmaston kannalta ehdottomasti paras.

Malli tarkoittaisi sitä, että:

– Hanasaaren hiilivoimalasta luovutaan 2020-luvun alussa ja alueelle rakennetaan koteja ihmisille

– Salmisaaren öljylämpökeskus korvataan uudella pellettilämpölaitoksella, joka voidaan ottaa käyttöön jo vuonna 2017

– Vuosaaren voimalaitosalueelle ja mahdollisesti muulle laitospaikalle rakennetaan uusi biolämpölaitos

– Parannetaan energiatehokkuutta ja panostetaan uusiin lämmöntuotantoratkaisuhin, kuten lämpöpumppuihin,  aurinkolämpöön ja geotermiseen lämpöön

Energiavallankumous etenee maailmalla. Uusiutuva energia on jatkuvasti edullisempaa ja tehokkaampaa. Uudet teknologiat kehittyvät ripeästi ja aika on ajanut ohi fossiilisista polttoaineista. Suomella ei ole varaa tipahtaa tämän kehityksen kelkasta. Siksikin on tärkeää, että pääkaupunki toimii tässä suunnannäyttäjänä.

Tämä on vasta ensimmäinen askel. Helsinki tarvitsee kokonaisvaltaisen energiaremontin ja selkeät askelmerkit pitkälle tulevaisuuteen. Kaupungin energiantuotantoa ja -kulutusta on tarkasteltava kokonaisuutena ja koko Helsinkiä yhtenä energiajärjestelmänä.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee valtuusto. Nyt näyttää kuitenkin selvältä, että hiilikasat jäävät Helsingissä historiaan. Hanasaareen nousee uusia koteja. Uusiutuva energia ottaa harppauksen eteenpäin. Se näyttää suuntaa vihreiden tavoitteelle siirtää koko Suomi kestävään energiatalouteen ja luoda sillä työtä.

Tällaisina hetkinä on hyvä pysähtyä ja olla hetki onnellinen. Maailmassa ja tässä maassa on toivoa.

Hallitusohjelma sinetöi Hanasaaren hiilikasojen kohtalon

Tuleva hallitus esitteli eilen synkän hallitusohjelman. Ohjelmasta löytyy kuitenkin ainakin yksi hyvä asia, sillä siinä vahvistetaan edellisen hallituksen linjaus siitä, että kivihiilen käyttö energiantuotannossa ajetaan alas 2020-luvun aikana. Tämä sinetöi lopullisesti Hanasaaren hiilikasojen tulevaisuuden.

Valtuusto päättää syksyllä Hanasaaren hiilivoimalan tulevaisuudesta. Päätöstä varten on pitkään selvitetty kahta vaihtoehtoa: Hanasaaren hiilivoimalan korjaamista tai uuden uusiutuvia käyttävät monipolttolaitoksen rakentamista Vuosaareen. Vihreiden aloitteesta tänä keväänä alettiin selvittää myös kolmatta, hajautettuun uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen perustuvaa vaihtoehtoa.

Olisi täysin järjetöntä laittaa satoja miljoonia euroja kivihiilenpolton jatkamiseen Hanasaaressa tilanteessa, jossa kivihiilen käyttö ajetaan valtakunnallisesti alas. Uuden hallituksen päätös poistaa yhteistuotantolaitosten CO2-veroalennus osoittaa, että hiilen polton perustelut ovat loppumassa.

Tervetullutta kivihiililinjausta lukuun ottamatta uuden hallituksen ohjelma on ilmaston ja ympäristön kannalta vaikeaselkoinen ja huolestuttava. On hyvin erikoista, että samalla kun puhutaan uusiutuvan energian edistämisestä, hallitus leikkaa massiivisesti tuulivoiman syöttötariffia ja jatkaa fossiilisen turpeen polttoa. Toivottavasti jatkossa saadaan kuulla myös jotain konkretiaa uusiutuvan energian ja puhtaan osaamisen edistämisessä. Uusiutuva energia ei edisty pelkillä kirjauksilla.

Vaikka hallitukselta ei konkretiaa saataisikaan, Helsingin on oltava pysäyttämässä ilmastonmuutoksen etenemistä. Kivihiilestä luopuminen pitäisi osata nähdä Helsingissä mahdollisuutena luoda tilaa uudelle yrittäjyydelle ja ilmastoedelläkävijyydelle. Se tarkoittaa hyvin konkreettisesti, ettei hiilikasoilla ole enää mitään sijaa kaupungissa.

Voimme tehdä Helsingistä cleantech-pääkaupungin isolla energiaremontilla. Tarvitsemme energiatehokkuuden parantamista koko kaupungissa, tarvitsemme hajautettua uusiutuvaa energiantuotantoa laajalla paletilla ja älykkään energiajärjestelmän.

Vihreiden Emma Kari: helsinkiläisten rahat kaatuvien ydinvoimahankkeiden sijaan uusiutuviin

Tiedote
vapaa julkaistavaksi

TVO:n hallitus ei aio hakea rakentamislupaa Olkiluodon neljännelle ydinreaktorille. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti syksyllä 2011 tiukan äänestyksen (44-40) jälkeen sijoittaa 30 miljoonaa euroa kaupunkilaisten rahoja Olkiluoto 4 –hankkeen suunnitteluun. Vihreät vastustivat hanketta, mutta kokoomus ja sosialidemokraatit runnoivat sijoituspäätöksen valtuustosta läpi.

Syynä Olkiluoto 4:n kaatumiselle on Olkiluodon surullisenkuuluisan kolmosreaktorin rakentamisen paha viivästyminen. Olkiluodon nelosreaktorin periaatelupa vanhenee, jos lupahakemusta ei jätetä.

“Toimme esiin Olkiluoto 4:n taloudellista kannattavuuteen liittyviä ongelmia, mutta niitä ei haluttu huomioida. Nyt, kolme ja puoli vuotta myöhemmin on selvää, että helsinkiläisten verorahat olisi pitänyt sijoittaa kannattavammin uusiutuvaan energiaan”, sanoo vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Emma Kari.

Myös TVO:n edelleen keskeneräiseen Olkiluoto 3 -hankkeeseen pumpattiin kokoomuksen ja demareiden tuella 30 miljoonaa lisää helsinkiläisten veroeuroja vuonna 2013.

“Olkiluodon kolmannen reaktorin piti olla alun perin valmis jo 2009.  Enää kukaan ei jaksa arvailla, minä vuonna reaktori joskus oikeasti valmistuu.  Se ei ole tuottanut vielä yhtään sähköä. Samaan aikaan kun Suomessa kaadetaan miljoonia epätoivoisiin ydinvoimahankkeisiin, maailmalla sijoitetaan uusiutuviin”, sanoo Kari.

Seuraava suuri energiapoliittinen päätös Helsingin valtuustolla on edessään syksyllä, kun Helsinki päättää Hanasaaren kivihiilivoimalan jatkosta. Vihreät ovat vaatineet kivihiilestä luopumista ja uusiutuvaan energiaan sijoittamista.

“Helsinki on omalla energiapolitiikallaan ajanut itseään perässähiihtäjien joukkoon. Nyt viimeistään on aika siirtyä nykyaikaan. Toivottavasti Olkiluoto 4 -hankkeen kaatumisesta opitaan jotain ja uskalletaan vihdoin sijoittaa uusiutuvaan energiaan keskitettyjen ja vanhanaikaisiin energialaitoksiin panostamisen sijaan”, sanoo Kari.

“Kaupunkilaisten rahoja ei tule laittaa enää euroakaan kiinni epävarmoihin ydinvoimahankkeisiin. On energiaremontin aika!”

Lisätietoja:
Emma Kari, puh. 044 300 6801

Vihreiden Emma Kari: Helsinki tarvitsee energiaremontin

Helsingin kaupunginhallitus päätti tänään, että Helsingissä käynnistetään selvitystyö hajautetun energiantuotannon edistämisestä ja kaupungin energiatehokkuuden parantamisesta. Tavoite on ollut vihreille tärkeä.

 

“Helsingin Energialla on edessään suuria investointipäätöksiä. Keskustelu on kuitenkin pyörinyt hiilen käytön jatkamisen ja ison, korvaavan biomassavoimalan rakentamisen välillä. Helsinki tarvitsee ison energiaremontin, jossa ei katsota ainoastaan isoja voimaloita vaan koko kaupunkia, niin energiankulutusta kuin energian tuotantoa. Pitää katsoa pidemmälle vuoteen 2050 asti ja koko Helsinkiä yhtenä energiajärjestelmänä”, toteaa vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari.

Tällä hetkellä Helsinki on ainoa pohjoismainen pääkaupunki, joka ei ole sitoutunut 100-prosenttisesti uusiutuvaan energiajärjestelmään 2050 mennessä. Viime vuonna hiilen kulutus laski jopa Kiinassa, ja uusiutuvan energian läpimurto on viime vuosina edennyt häkellyttävän nopeasti.

“Helsingin pitää olla pysäyttämässä ilmastonmuutoksen etenemistä. Se tarkoittaa hyvin konkreettisesti, ettei  hiilikasoilla ole enää mitään sijaa kaupungissa. On aika sanoa Hanasaaren hiilikasoille vihdoin hyvästi ja siirtyä 2000-luvulle. On selvää, ettei helsinkiläisten rahoja voida sijoittaa hiilen polton jatkamiseen, kun kaikkialla maailmassa hiilestä pitää päästä mahdollisimman äkkiä eroon”, Kari jatkaa.

Nykyaikaisessa hybridiratkaisussa korostuvat voimakkaat parannukset kiinteistöjen energiatehokkuuteen, lämpöpumput niin yksittäisiin kiinteistöihin kuin kaukolämpöverkkoon, matalalämpöinen kaukolämpöverkko, aurinkolämpö sekä aurinkosähkön ja tuulivoiman lisääminen biomassan ohella.

“Voimme tehdä Helsingistä cleantech-pääkaupungin isolla energiaremontilla. Tarvitsemme energiatehokkuuden parantamista koko kaupungissa, tarvitsemme hajautettua uusiutuvaa energiantuotantoa laajalla paletilla ja älykkään energiajärjestelmän. Helsingissä riittää kattopinta-alaa aurinkoenergian talteen ottamiseksi. Miljoona neliömetriä aurinkopaneeleita Helsingin katoilla olisi alkuun hyvä tavoite”, sanoo Kari.

 

Lisätiedot:

Emma Kari

044 300 6801

emma.kari@vihreat.fi

Energiaremontti Helsinkiin!

Suomalainen energiapolitiikka junnaa paikoillaan. Helsingin pitää astua johtoon ja käynnistää energiaremontti, joka vie eteenpäin koko maata. Se tarkoittaa reipasta sitoutumista uusiutuvaan energiaan ja koko kaupungin energiatehokkuuden parantamiseen.

Kaupunginhallitus päätti tänään, että Helsingissä käynnistetään selvitystyö hajautetun energiantuotannon edistämisestä ja kaupungin energiatehokkuuden parantamisesta. Tämä tärkeä ja merkittävä asia. Me emme voi katsoa ainoastaan isoja voimaloita vaan on katsottava koko kaupunkia, niin energiankulutusta kuin energian tuotantoa. Koko Helsinki on nähtävä yhtenä energiajärjestelmänä.

Kaupungin katoilla on tilaa miljoonille neliömetreille sähköä ja lämpöä tuottavia aurinkopaneeleita ja rakennukset voidaan remontoida tuhlaamaan vähemmän lämpöä. Espoon pilottihanke osoittaa, että ison kokoluokan maalämpö on iso mahdollisuus kaupungeille. Kysyntäpiikkejä voidaan hillitä älykkään sähköverkon kautta.

Valitettavasti Helsingissä pohditaan tosissaan sitä, kannattaako meidän laittaa satoja miljoonia euroja kivihiilenpolton jatkamiseen Hanasaaressa. Me olemme ainoa pohjoismainen pääkaupunki, joka ei ole sitoutunut 100-prosenttisesti uusiutuvaan energiajärjestelmään 2050 mennessä.

Hiili ei ole enää vaihtoehto. Viime vuonna kivihiilen kulutus laski jopa Kiinassa, ja uusiutuvan energian läpimurto on viime vuosina edennyt häkellyttävän nopeasti. Helsingissä keskustelu on jämähtänyt sen ympärille, rakentaako Helsingin Energia uuden biomassavoimalan vai jatketaanko kaupungin lämmittämistä tuontihiilellä.

Helsingin pitää olla osaltaan pysäyttämässä ilmastonmuutoksen etenemistä. On aika sanoa Hanasaaren hiilikasoille vihdoin hyvästi ja siirtyä 2000-luvulle. On selvää, ettei helsinkiläisten rahoja voida sijoittaa hiilen polton jatkamiseen, kun muualla maailmassa kaupungit, sijoituspankit ja yritykset vetävät sijoituksiaan pois hiilestä. Hiili on menneisyyden energianlähde.

Isolla energiaremontilla voimme tehdä Helsingistä cleantech-pääkaupungin. Tämä tuo Helsinkiin uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja. Tarvitsemme energiatehokkuuden parantamista koko kaupungissa, tarvitsemme hajautettua uusiutuvaa energiantuotantoa laajalla paletilla ja älykkään energiajärjestelmän.

Tarvittava teknologia hiilestä luopumiseksi on jo olemassa: nykyaikaisessa hybridiratkaisussa korostuvat voimakkaat parannukset kiinteistöjen energiatehokkuuteen, lämpöpumput niin yksittäisiin kiinteistöihin kuin kaukolämpöverkkoon, matalalämpöinen kaukolämpöverkko, aurinkolämpö sekä aurinkosähkön ja tuulivoiman lisääminen biomassan ohella.

On hienoa, että Helsingin energian uusi aurinkovoimala Suvilahdessa on Suomen isoin. Se kertoo kuitenkin enemmän aurinkoenergian jälkeenjääneestä tilasta Suomessa. Pilotit ovat kivoja, mutta on aika lopettaa näpertely. Miljoona neliömetriä aurinkopaneeleita Helsingin katoilla olisi alkuun hyvä tavoite. Se on kuusi prosenttia kaupungin kattopinta-alasta.

Lumisten joulujen puolesta

emma lumisten joulujen puolesta2

Kun nousin Lapin yöjunaan Helsingin rautatieasemalta viime perjantaina, maassa ei ollut vielä lunta. Tämä vuosi tulee olemaan maailmassa mittaushistorian lämpimin. Ensi jouluun mennessä toivotaan uuden ilmastosopimuksen syntyä, sen hengessä Helsingissä pitää päättää Hanasaaren hiilivoimalan sulkemisesta.

Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen vaikuttaa, että maailmalla ollaan tosissaan heräämässä ilmastonmuutoksen torjuntaan. Yhdysvalloissa Barack Obama näyttää tekevän päästöjen hillitsemiseksi, minkä valtaoikeuksiensa puitteissa kykenee. Kiinalaiset ovat tosissaan kääntämässä hiilen kulutuksen laskuun jo kaupunkien hirvittävän savusumunkin vuoksi.

Kansainväliset neuvottelut ovat tärkeitä, mutta ne eivät korvaa paikallisia tekoja. Emme voi vai istua ja odotella, että suuri sopimus ratkaisee kaiken. On toimittava itse. Turha kuvitella, että niin kauan kuin hallitukset kotona sallivat kaikenlaisia ilmastorikoksia, ne yhtäkkiä sopisivat kunnianhimoisesta kansainvälisestä sopimuksesta.

Helsingin ilmastopolitiikan häpeä on hiilikasoissa. Meidän tehtävämme on hankkiutua niistä eroon. Helsingin sähkö ja lämpö pitää tulevaisuudessa tuottaa paljon pienemmin päästöin, 2050 mennessä käytännössä päästöttä.

Ensi vuoden suuri kysymys on Hanasaaren hiilivoimala. Pöydällä on ehdotus vanhojen voimaloiden remontoimisesta 40-50 prosenttisiksi biovoimaloiksi. Saattaa kuulostaa hyvältä, mutta käytännössä tämä tarkoittaisi hiilen polttamisen jatkamista hamaan tulevaisuuteen.

Vaihtoehtona on luopua Hanasaaren hiilivoimalasta ja korvata se uudella laitoksella, joka voi käyttää 100 prosenttisesti biomassaa. Tarvitsemme parempaa energiatehokkuutta, jotta lämmitystarve olisi pienempi. Tarvitsemme Helsingin edustalle tuulivoimaloita, tarvitsemme katoille aurinkopaneeleita. On hyvä, että Helen rakentaa Kalasatamaan Suomen suurimman aurinkovoimalan.

Kamppailua lumisten joulujen puolesta ja ilmastonmuutosta vastaan käydään jokaisen hiilivoimalan ja jokaisen energiahankkeen kohdalla. Me Helsingissä emme voi olla ilmastopolitiikan vapaamatkustajia. Meidän on investoitava uusiutuviin. Koska jos emme me, niin kuka?

© 2024 Emma Kari

Ylös ↑

Tilaa Emman uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt perillä tekemästäni työstä ja vihreästä politiikasta.