Vihreiden kansanedustaja Emma Kari moittii kokoomusta ja keskustaa naisten jyräämisestä Soinin luottamusäänestyksessä. Vaikka useampi hallituspuolueen edustaja oli ilmaissut pettymystään ulkoministerin naisvihamieliseen toimintaan, yksikään hallituspuolueen nainen ei äänestänyt Soinia vastaan. Äänestyksessä SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP äänestivät Soinille epäluottamusta.

“On järkyttävää, että kokoomus ja keskusta puolustavat Suomen ulkopolitiikasta vastaavan ministerin oikeutta käyttää asemaansa naisten oikeuksia vastaan. Useampi hallituspuolueen nainen kertoi ennen äänestystä, etteivät he hyväksy Soinin toimintaa. Silti yksikään hallituspuolueen nainen ei uskaltanut äänestää Soinia vastaan. Petteri Orpo ja Juha Sipilä vaiensivat hallituspuolueiden naiset ja ampuivat rivit suoriksi”, Kari sanoo.

Kari pitää äänestystä yhtenä synkimpänä hetkenä Sipilän hallituksen naisvihamielisten päätösten sarjassa, jossa lasten tasa-arvoinen päivähoito-oikeus on lopetettu ja julkisen sektorin pienipalkkaisten naisten lomarahoja on leikattu.

“Petteri Orpo ja Juha Sipilä eivät koskaan joudu niiden vaikeiden päätösten eteen, joita abortin tehneet naiset ovat joutuneen tekemään. Aborttien kieltäminen ei ole lopettanut abortteja missään, päinvastoin. Se on kielto, joka tappaa naisia. Tämän päivän äänestys oli häpeällinen jopa Sipilän hallituksen synkässä tasa-arvopolitiikassa. Tämän jälkeen kukaan ei voi enää tulla sanomaan, että kokoomus ja keskusta ovat liberaaleja tasa-arvopuolueita”, Kari sanoo.

Aikaisemmin tällä viikolla oikeuskansleri moitti ulkomisterin toimintaa naisten oikeuksia vastaan. Osallistuminen abortinvastaisiin tilaisuuksiin virkamatkalla hämärsi Suomen naisten oikeuksia puolustavaa ja seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävää linjaa.

“Konservatiivipuolueet kokoomus ja keskusta puolustavat Soinin oikeutta käyttää ministeriasemaa naisten oikeuksia vastaan vedoten ”omantunnonvapauteen”, mutta eivät sallineet omille kansanedustajilleen omantunnonvapautta tämän päivän äänestyksessä. Naisten oikeuksien puolustaminen on hallituspuolueille niin pieni asia, ettei sen haluta antaa häiritä miesministereiden hyvää yhteishenkeä. Viesti naisille on kylmäävä”, Kari sanoo.