Kesä on jälleen tuonut ympäristökriisit ihmisten tietoisuuteen. Suomalaisten lihankulutus kasvaa edelleen, vaikka tietoisuus eläinperäisen tuotannon haitoista on lisääntynyt ja kasvisruokien suosio kasvanut. Vihreiden kansanedustaja Emma Kari toivoo Suomen ottavan tavoitteekseen kasvisruuan edistämisen ja nousevan kasvisruuan kärkimaaksi.

“Itämeren tila, metsäpalot ja helleaalto ovat herättäneet ihmiset pohtimaan vastuutamme ympäristöstä. Jatkuvan lihankulutuksen kasvamisen ongelmat on vihdoin myönnettävä. Ilmastovaikutusten vähentämisessä on pystytty tekemään monella sektorilla paljon, mutta ruoantuotannossa ei ole samaa edistystä. Suomen pitäisi olla edelläkävijä siinä, miten ruokapolitiikka nähdään osana ympäristöpolitiikkaa”, Kari sanoo.

Tutkimusten mukaan ruoantuotanto aiheuttaa jopa 60 prosenttia suomalaisen keskimääräisestä Itämeri-jalanjäljestä ja ruoantuotannon on arvioitu aiheuttavan noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä. Suurimmat hiili- ja itämerijalanjäljet ruuantuotannossa ovat lihantuotannolla.

“Suomesta voi tulla kestävän tuotannon ja kasvisruuan kärkimaa. Yhteiskunnan tehtävä on tukea vastuullista toimintaa. Suomen on suunnattava tukia kasvisperäisen tuotannon osuuden kasvattamiseen. Samalla kasvisruokaa on selkeästi suosittava julkisissa hankinnoissa. Kasvisruuan osuuden kasvattaminen on järkevää niin terveydellisistä kuin ympäristösyistä”, Kari sanoo.

Kari muistuttaa, että myös uusi eläinsuojelulaki on tulossa eduskuntaan näillä näkyminen heti kesän jälkeen. Kari näkee tämän yhtenä mahdollisuutena olla eettisen tuotannon edelläkävijä.

“Kysymys ei ole siitä, että kaikkien pitäisi ryhtyä kasvissyöjiksi. Kysymys on siitä, että ihmisten kannattaa syödä vähemmän, laadukkaampaa ja eettisempää lihaa ja lisätä kasvisperäisen ruuan syöntiä. Maailman markkinoilla pärjäävät nyt edelläkävijät. Siksi myös yrityksiä on kannustettava kasvispohjaisten tuotteiden kehittämiseen. Nyhtökaura ja Härkis ovat hienoja esimerkkejä suomalaisten yritysten innovaatioista”, Kari sanoo.

Kari toivoo myös toimia sen eteen, että lihantuontia voitaisiin rajoittaa maista, joiden eläinsuojeluvaatimukset eivät vastaa Suomen vaatimuksia.

“Jos me haluamme pysäyttää ympäristökatastrofin, meidän on katsottava myös lautasellemme. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, Itämeren pelastamiseksi ja luonnon monimuotoisuuden hupenemisen estämiseksi vaaditaan muutoksia myös ruokapolitiikkaan. Me emme voi syödä tätä maailmaa”, Kari sanoo.