Avainsana: seksismi

Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa

Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Joka kolmas suomalainen nainen on joutunut puolisonsa fyysisen tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Tämä on järkyttävää ja häpeällistä.

Tänään on YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Kempeleen vastenmielinen raiskaus on tuomittu laajasti, mikä on oikein. Raiskaus on naisiin kohdistuvan väkivallan julmin muoto. Se on naisen pahin painajainen.

On surullista, että naisiin kohdistuva seksuaaliväkivalta tuntuu huolestuttavan eniten silloin, kun tekijä on ulkomaalainen. Silloin naisiin kohdistuva väkivalta typistyy poliittiseksi lyömäaseeksi. Tämä ei auta uhreja, eikä paranna naisten asemaa. Me emme voi leimata kokonaisia ihmisryhmiä näiden rikosten perusteella, emme suomalaisia miehiä, emmekä turvapaikanhakijamiehiä. Meidän on muutettava asenteita naisia kohtaan ja keskityttävä uhrien tukemiseen.

Totuus kuitenkin on, että suuri osa suomalaisten naisten kokemasta väkivallasta jää ilmoittamatta, selvittämättä ja rankaisematta. Poliisille ei soiteta, kun hakkaaja tai raiskaaja on oma mies. Parisuhdeväkivaltaa hävetään ja vähätellään. Onneksi kynnys ilmoittaa poliisille näyttää viime vuosina madaltuneen. Sen pitää madaltua entisestään.

Vihreät ovat jo pitkään tehneet työtä seksuaalirikosten rangaistusten tiukentamisen eteen. Naisten on saatava apua ja turvaa heti kun he sitä tarvitsevat. Jokainen lyönti on liikaa.

Olemme antaneet nettikiusaajien pilata internetin

Me olemme antaneet nettikiusaajien pilata internetin.

Tällä viikolla sekä Helsingin Sanomat että MTV ovat ilmoittaneet, että joutuvat sulkemaan kommenttiosiot uutisistaan. Kommentit ovat muuttuneet jatkuvasti aggressiivisemmiksi ja sairaimmiksi. Rasismi ja ihmisviha ovat karanneet käsistä. Nyt kohteena ovat sotaa pakenevat ihmiset, mutta vihan kohde voi olla kuka tahansa.

Tämä on tappio sananvapaudelle ja avoimuudelle. Samalla se kertoo jotain todella surullista meistä suomalaisista. Silti on oikein, että mediatalot yrittävät puuttua uhkailuun ja vihapuheeseen. Keskustelupalstoista on tullut kiusaajien temmellyskenttä, jolla naiset, homot ja maahanmuuttajat ovat jatkuvien hyökkäysten kohteena.

Saan usein viestejä naisilta, jotka kertovat, etteivät enää uskalla kirjoittaa mielipiteitään seinälleni. Naispoliitikkona olen jo tottunut törkeään ulkonäön arvosteluun, haukkumiseen sekä raiskaus- ja väkivaltauhkausviesteihin. Nyt käytävä keskustelu on hyvä muistutus minulle itsellenikin, ettei siihen olisi pitänyt tottua. Se ei ole oikein.

Lienee varmaan paikallaan sanoa ääneen, että lähes poikkeuksetta solvauksia ja uhkauksia lähettävät miehet. Se on julmaa vallankäyttöä ja tapa yrittää vaimentaa naiset poliittisessa keskustelussa. Tähän ei pidä suostua.

Me emme saa antaa kiusaajille valtaa. Siksi tällä sivulla keskusteltaessa on oltava kunnioittava ja asiallinen. Naisvihalle, rasismille ja homofobialle on nollatoleranssi. Aggressiivisuus, haukkuminen ja uhkailu johtavät välittömään bannaukseen. Meidän on vallattava internet takaisin kiusaajilta.