Avainsana: rauha

Kyselytuntikymys perheenyhdistämisen vaikeuttamisesta

Arvoisa Rouva puhemies,
Täällä on kuvattu hyvin sitä inhimillistä hätää, joka on meneillään Syyriassa ja Euroopan rajoilla.

Suomi on vastannut tähän historialliseen humanitaariseen kriisiin leikkaamalla kehitysyhteistyöstä, pienentämällä pakolaiskiintiötä, heikentämällä turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja vaikeuttamalla perheenyhdistämistä.

Ja tätä me kutsumme vastuunkantamiseksi. Sitä se ei ole.

Täällä kysyttiin aikaisemmin miten me estämme ihmissalakuljetuksen. Keino siihen on laillisten reittien luominen. Nyt hallitus sulkee näitä reittejä.

Arvoisa sisäministeri,
aiotteko te perua tiukennukset perheenyhdistämiseen ja helpottaa hakemuksen jättämistä Kabulin ja Beirutin lähetystöissä?

Kyselytuntikysymys Aleppon pommituksista

Arvoisa puhemies,

Viime päivien kuvat Aleppon raunioista kaivettavista lapsista ylittävät jo sietokyvyn. Venäjä ja Syyrian hallitus pommittavat siviilejä taukoamatta. Tulitauko on rikottu eivätkä avustuskuljetukset pääse perille.

Nyt 300 000 ihmistä on saarroksissa Itä-Aleppossa, jota pommitetaan jatkuvasti. 85 000 lasta on loukussa kaupungissa.

Kysyn pääministeri Sipilältä,

mihin toimenpiteisiin Suomi aikoo ryhtyä EU:ssa ja YK:ssa, jotta Venäjä ja Syyrian hallitus saadaan viipymättä sitoutumaan tulitaukoon, ja että hädänalaisille ihmisille saadaan toimitettua ruokaa, vettä ja lääkkeitä ja että ihmiset saadaan turvaan?

Rasismi ja islamofobia ovat Isisin tavoitteita

Rauhan ja yhtenäisyyden viestit ovat pahinta myrkkyä terroristeille. Ne, jotka Pariisin hirvittävän tragedian jälkeen lietsovat vihaa turvapaikanhakijoita ja muslimeita kohtaan tekevät juuri sitä, mitä Isis toivoi iskullaan saavuttavansa.

Isis on julkisesti nimennyt tavoitteekseensa tuhota eurooppalaisten ja muslimien rauhaisan rinnakkaiselon. He haluavat, että me syytämme heidän veriteoistaan juuri niitä ihmisiä, jotka ovat paenneet kodeistaan Isisin julmuuden ja väkivallan takia. Isis on itse todennut haluavansa estää muslimeja pakenemasta länteen. Isis haluaa rasismia ja muslimeihin kohdistuvaa väkivaltaa. Se tekee heistä vahvempia.

Isis on syntynyt Irakin sodan raunioissa. Heille pommit, muslimeihin kohdistuva viha ja kaaos ovat kasvualusta. Isisin toimintaa hyvin tuntevat yrittävät jatkuvasti tuoda esiin sitä, että terroristeille elintärkeää on syvä juopa länsimaalaisten ja muslimien välillä. Länsi on heille saatana, joka vihaa muslimeja. Isisille pahinta myrkkyä ovat olleet kuvat ihmisistä, jotka Euroopassa toivottavat Isisin väkivaltaa pakenevat ihmiset tervetulleiksi turvaan.

Viha luo ainoastaan vihaa. Siksi surunkin keskelle meidän on pystyttävä olemaan vihaamatta.

Nous sommes unis

On vaikea löytää sanoja. Pariisin järkyttävät veriteot pysäyttävät ja salpaavat hengityksen. Kuolleita on lähes 130. Haavoittuneita on miltei 200, joista puolet ovat kriittisessä tilassa. Tuhannet ihmiset surevat nyt rakkaitaan Ranskassa. Ja me suremme heidän kanssaan.

Samaan aikaan Isis on tehnyt samanlaisia tekoja Euroopan ulkopuolella. Beirutissa Isis tappoi torstaina 43 ihmistä. Yli 230 on haavoittunut. Me näemme nyt sitä kauhua ja pelkoa, joka on jatkunut liian pitkään Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa. Tätä ihmiset pakenevat. Tavallisia ihmisiä raukkamaisesti tappavilla terroristeilla ei ole sydämessään muuta kuin pimeyttä. Heidän tavoitteenaan on lisätä vihaa ja väkivaltaa.

Silti huomaan pelkääväni, että kaiken tämän surun keskellä tästä tulevat kärsimään ne ihmiset, jotka ovat kärsineet jo paljon. Ne ihmiset, joille se suru, hätä ja pelko, jota minä ja tuhannet eurooppalaiset tuntevat tänään, on ollut jo vuosia arkipäivää. Ne ihmiset, joiden rakkaita nämä terroristit ovat murhanneet. Ne ihmiset, jotka ovat paenneet Eurooppaan päästäkseen eroon Isisin väkivallasta.

Vihaa ei voi kukistaa vihalla. Nyt on suruaika ja surulle pitää antaa tilaa. Jos me nyt lietsomme pelkoa ja väkivaltaa, Isis voittaa.

Hänella oli nimi

Lapseni täytti tänä kesänä yksi vuotta. Saman ikäinen oli Samih Naim Abu Jarad kun hän kuoli Israelin ilmaiskussa.

Sodasta kärsivät eniten kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat. Gazassa lapset kasvavat keskellä pelkoa, vihaa ja kuolemaa. Gazan ollessa saarrossa pakoon lähteminen ei ole perheille mahdollista. Joka neljäs Israelin iskuissa kuolleista oli lapsi. Nämä lapset eivät ole vain numeroita, he eivät ole kasvotonta massaa. Jokaisella heistä oli nimi. Jokaisella heistä oli oikeus elää.

Toisin kuin moni väittää, Israelin toimien kritisointi ei ole Hamasin tukemista. Israelin armeijan tuhovoima ohittaa Hamasin raketit mennen tullen. Israelilla ei ole oikeutta rankaista kaikkia Gazan asukkaita Hamasin raketeista. Satojen lasten tappamisella ei ole mitään tekemistä puolustautumisen kanssa.

Siksi on vaadittava Gazan lapsille tulevaisuutta. Siksi on vaadittava pysyvää tulitaukoa. Siksi on vaadittava loppua Gazan saarrolle. Siksi on vaadittava rauhaa.

Liity hiljaiseen rauhanmarssiin tulostamalla kylttipohja ja kirjoittamalla siihen nimi ja ikä alla tästä surullisen pitkästä listasta.

Jaa kuvasi, jossa pidät kylttiä, Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa käyttämällä hastagia #hänelläolinimi.

hanellaolinimi_Emma