Fennovoima on tällä viikolla jättänyt hakemuksen ydinvoimalan rakentamisluvasta työ- ja elinkeinoministeriöön. Vihreiden kansanedustaja Emma Karin mukaan hakemus osoittaa, että hankkeessa mukana olevien kuntien pitäisi viimeistään nyt irrottautua hankkeesta.

”Kokoomus ja sosialidemokraatit ovat kerta toisensa jälkeen runnoneet läpi helsinkiläisten rahojen sitomisen kannattamattomiin ydinvoimahankkeisiin. Sokea ydinvoimausko on tullut helsinkiläisille kalliiksi. Vihreät ovat toistuvasti tuoneet esiin ydinvoimahankkeisiin liittyviä riskejä. Näitä ei ole haluttu kuunnella”, Kari toteaa.

Viimeksi Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli Vihreiden ryhmäaloitetta Helsingin irrottautumiseksi Fennovoiman ydinvoimahankkeesta toukokuussa.

”Olkiluoto 3:n rakentaminen alkoi vuonna 2005 ja ydinvoimalan piti valmistua vuonna 2009. Ydinvoimalaa ei ole, eikä ole varmaa käynnistyykö se koskaan. Silti valtuuston enemmistö päätti kaksi vuotta sitten pistää 30 miljoonaa euroa lisää Olkiluoto 3:en. Tämän lisäksi valtuusto päätti lähteä mukaan myös Olkiluoto 4 suunnitteluun. Nyt tämäkin hanke on kaatunut. Tämä on järjetöntä sijoituspolitiikkaa.” Kari summaa.

Vihreät on vastustanut kaikkia sijoituksia ydinvoimaloihin ja vaatinut helsinkiläisten yhteisten rahojen sijoittamista uusiutuvaan energiaan.

”Fennovoima on osoittautumassa jopa molempia Olkiluodon ydinvoimalahankkeita huonommaksi. Silti Helsinki on tässäkin hankkeessa mukana osin omistamansa Vantaan Energian kautta. Fennovoiman farssia muistuttavassa rakentamislupaprosessissa kotimaiseksi omistajaksi väitetään Rosatomin kroatialaista bulvaaniyhtiötä. Nyt viimeisetkin mukana roikkuneet yksityiset sijoittavat ovat hylkäämässä hanketta”, Kari sanoo.

Kari vaatiikin Vantaan energiaa ja Helsingin energiayhtiötä irrottautumaan kaikista meneillään olevista ydinvoimahankkeista.

”Tehdyt virheet on pystyttävä myöntämään ja niistä on opittava. Ydinvoimaan sijoittaminen sitoo pääomia ja hidastaa uusiutuviin siirtymistä. Meneillään olevista ydinvoimahakkeista on irrottauduttava. Lisäksi on tehtävä periaatepäätös, ettei uusiin ydinvoimaloihin enää lähdetä mukaan. Helsingin on nyt vihdoin alettava uusiutuvan energian edelläkävijäksi”, Kari vaatii.

Lisätietoja:

Emma Kari, p. 044 300 6801